Mikrosajters fördelar och nackdelar

Har den senaste månaden jobbat en hel del med att formge (och avgränsa) ett förslag på mikrosajt åt min arbetsgivare. Läser man vad folk tycker och tänker på webben får man en ganska blandat intryck om hur gångbart det är.

Många gånger blandas det samman med kampanjsajter, vilket även i mitt tycke kan vara lite samma sak även fast man då säkert ofta har en större budget och mer ambition att göra något grafiskt/filmiskt manér som liknar reklam.

Vad mikrosajter används till

Det finns mängder med varianter på mikrosajter, men den obligatoriska hänvisningen till Wikipedias åsikt följer här:

A microsite is an individual web page or a small cluster of pages which are meant to function as a discrete entity within an existing website or to complement an offline activity. The microsite’s main landing page can have its own domain name or subdomain.

Exempel på mikrosajters ursprung:

  • Kommunicera något ämnesbegränsat innehåll där man vill undvika distraktionen den ordinarie webbplatsen kan orsaka.
  • Erbjuda något särskilt till en viss målgrupp under en begränsad tid. Exempelvis en speciell webbplats för studenter som är nyinflyttade till en stad.
  • Avgränsa sin marknadskommunikation för att segmentera kundgrupper till skräddarsydda webbplatser. Exempelvis att ha en mikrosajt för ett visst resmål gör att man kan optimera enbart för besökarna som kommer via köpta kanaler, ordinarie besökare kommer till vanliga webbplatsen - man har full kontroll över upplevelsen.

Den första punkten ovan är nog den mest drivande där jag jobbar. Vi vill kunna erbjuda webbens motsvarighet till appar, broschyrer och informationspaket till de som kommer i kontakt med vår verksamhet - bland annat vården. Det senaste exemplet från vårdverksamheten jag hörde talas om var hur man skickar med handledsövningar till utcheckade patienter som just blivit av med gipset runt handleden. Förutom den klassiska varianten med en trycksak (vanligen enbart på svenska) kan man på en mikrosajt erbjuda flera språk för detta enskilda vårdärende, det går att lägga ut videoklipp, man kan länka till en utskrivbar version av trycksaken men ännu hellre erbjuda informationen som webbinnehåll utöver PDF och e-boksformat som epub & mobi.

Nackdelar och utmaningar med mikrosajter

Den största utmaningen tycks vara att inte bli sittande med mängder av mikrosajter ingen känner sig ansvarig för, som ingen underhåller och samtidigt är svåra att stänga ner.

Redan innan vi kommit igång med att erbjuda mikrosajter till organisationen märker jag att kollegor börjar se mikrosajt som en lösning på många problem vi brottas med på den ordinarie webbplatsen. Det är lite oroande. En mikrosajt är inte svaret på alla frågor, särskilt inte att den att vanliga webbplatsen är svår att navigera eller hitta i. Hur skulle det se ut om man istället tvingades vandra runt mellan mängder av mikrosajter? Ytterst få saker en organisation vill nå ut med kan få “förmånen” att lyftas ut ur den vanliga webbplatsen. Det här tyder snarare på att man behöver se över sin vanliga webbplats vilket förstås är en mycket jobbigare uppgift.

Hur man hanterar besökarnas förväntan om en webbplatssök är säkert ett kapitel för sig. Många förväntar sig nog kunna se ett sökfält på varje webbplats de besöker oavsett hur liten den är, särskilt då en webbplats storlek inte är något en besökare lär bekymra sig över. Det är tveksamt om det är meningsfullt att ha en sökfunktion som begränsar sig till en mikrosajt då vanliga besökare troligtvis ofta kommer råka ut för att det inte finns några träffar som motsvarar deras sökningar. Detta är värt att fundera igenom, kanske har man en fiffig lösning.

Kontrollerad avveckling av mikrosajt

Jag skulle faktiskt, vis av andras erfarenheter i ämnet, ta fram en nedläggningsplan för varje mikrosajt innan de får lov att sätta igång. Man kanske skulle vara så högtidlig att man kallar det för ett kontrakt? Att mikrosajten bara är till låns så länge som vissa villkor uppfylls. Vilka villkor ska man ha? Inte vet jag (ännu), men dessa skulle jag i alla fall vilja ha med i ett utkast att bolla med kollegorna inom webbförvaltningen:

  1. Risk för vanskötsel. Man tar fram en aktivitetskalender för webbplatsens fortsatta levnad efter publicering - och följer den. Här kanske man kommer fram till att innehållet inte kommer leva och bör då fråga sig om mikrosajten är bra som ett arkiv. Man kanske bör ge de som startat mikrosajten tre månaders förvarning innan man stänger ner deras webb på grund av vanskötsel?
  2. Risk för ointresse från skaparen. Hur har man tänkt driva besökare till denna mikrowebb? Kan det vara så att det är enklare att nå besökare om materialet ligger på den vanliga webbplatsen? Om mikrosajten drar mindre än ett givet antal besökare per månad släcks den ner alternativet lyfts in i vanliga webbplatsen.
  3. Risk för inkompetens. Klarar man av att fylla en mikrowebb med de krav som ställs på den som fristående webbplats? I det förslag jag kodat ihop blir fotografiers kvalitet mycket viktigare än vanligt då det knappt finns annan färg och form. Man bör nog inte acceptera slapphänt valda bilder. En annan risk är att stor andel av innehållet inte är tillgängligt för besökarna, säg att det blir en orgie av PDF-filer eller, gud förbjude, Flash-filmer och annat sattyg mobila besökare inte kommer uppskatta. Här bör man ge skaparen av mikrosajten någon månad på sig för en uppryckning, annars läggs sajten ned.
  4. Risk för överaktivitet. Ibland har man det angenäma problemet att man löpande får material i evighet, och det är nog inte en mikrosajt man bör ha. På något sätt behöver man dra en gräns för när en mikrosajt inte längre klarar av att härbergera materialet. Det kanske underlättar eller är mer begripligt att sätta en maximalt antal undersidor man får lov att ha, snarare än min första luddiga tanke om behöver du mer struktur än toppmenyn kan erbjuda är inte en mikrosajt för dig.

Har du fler att bidra med är jag idel öra.

Så som vi inom VGR kommer göra detta så blir mikrosajterna kompatibla med den ordinarie webbplatsen rent tekniskt. Om de som startar en mikrosajt inte klarar av att leva upp till villkoren kan mikrosajten läggas ner och lyftas in på valfri plats i den vanliga webbplatsen (där vi kanske inte ställer lika höga krav, eller åtminstone inte samma krav). Helst av allt vill jag inte bli sittande med tusentals små broschyrwebbar om några år och undra vad som hände. Vi får väl se hur det går :)

Webbfolks kommentarer om mikrosajter

Har du mikrosajter idag? Om ja, skriv gärna dina erfarenheter i kommentarsfältet. Tror att vi alla är rätt nyfikna på vad andra lärt sig.