Efter några veckors användning av Apple Studio Display (www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6006814) är det dags att summera intrycken.
tl;dr – Too long; didn't read
- Positivt: Det första som slog mig, mer eller mindre direkt, är att det går inte att klaga på ljusstyrka och skärpa.
- Negativt: Tyvärr märks det att den innehåller mjukvara då den hänger sig med någon dags mellanrum.
Vad är Studio Display?
De recensenter som fick förhandsexemplar tyckte att det i mångt och mycket var en Imac-skärm. Alltså en skärm utan inbyggd dator. Och att webbkameran visserligen var något bättre på pappret än i praktiken. Apple förklarade att den urblekta bilden som webbkameran plockar upp snabbt skulle lösas med en uppdatering.
För mig som har hemmakontor i något som kan liknas vid en betongbunker så tyckte jag att den ljusa varianten passade perfekt då det inte finns så mycket ljus i rummet. Jag behövde inte längre min ringlampa under möten för att slippa se ut som en grå, fläckig och ohälsosam person 😄
Studio Display är på pappret en 5k-skärm med typ samma panel som den flera år gamla men ofta uppskattade Imac 5K. Samma panel som sitter i en klart billigare skärm från LG. Så för dig som vill slippa betala "Apple-skatt" kan du kolla in LG 5k som kommer ut igen på marknaden under våren. Själv var jag beredd på att betala lite Apple-skatt för att jag ruttnat på att tillverkaren av min 4k-skärm på 32", Viewsonic, inte tar ansvar för den panel de släppt i den, semi-proffs, skärm jag köpte av dem för knappt 4 år sedan. Ett panelproblem som många andra rapporterat om som har med färgprecision att göra, det vill säga hela poängen med den typen av skärm.
Så nu tänkte jag slanta upp lite till. Apple släpper inte enbart grymma grejer och de är inte alltid snabba på att medge när något inte blev bra. Vem kommer glömma "You're Holding It Wrong"-debaclet med Iphone 4. Eller nu lite senare med det komplett värdelösa butterfly-tangentbordet.
Men till sist kommer ett utbytesprogram och dessa har jag använt mig av flitigt. Bland annat för två skärmar på mina privata Macbook Pros, samt att jag tror mig vara inne på det tredje eller fjärde paret med Airpods Pro nu, och frugan på sitt andra, för det där problemet att ANC:n ballar ur. Inget tjafs. När Apple väl vet om att något de gjort inte håller måttet då är det bara att åka in och byta grejerna.
Vad mer beskriver Studio Display än att det är 5k? Jo, den kanske viktigaste grejen för mig är ergonomin i form av både skärpa och att ljusstyrkan ger bra kontrast. På jobbkontoret har jag ofta struntat i att koppla in min Macbook Air, och tidigare Macbook Pro, till de skärmar som står på varje skrivbord. Av den enkla anledningen att jag blivit bortskämd av de fina inbyggda skärmarna som suttit i mina Macbooks och att externa skärmar upplevts som suddiga, ont om ljus och dåligt tryck i färger. Så jag har väntat ett tag på att Apple skulle släppa en separat skärm som till skillnad från deras Pro Display XDR (www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5247797) kanske bara skulle kosta en njure och inte hela inkråmet.
Inte HDR eller hög frekvens
Det du inte får är HDR eller hög uppdateringsfrekvens, om du letar brister. Det är ofta viktigt för de som spelar massor eller de som håller på med videoproduktion, med flera. Så ja, det finns bättre pris vs prestanda på andra skärmar för olika nischer, och Apple har en referensskärm i Pro Display XDR för den som helt struntar i vad det kostar. Men jag tänker ändå att Studio Display är en rätt bra kontorsskärm som man kan stå ut med att göra andra saker på också. Jag spelar inte så mycket, men när jag gör det är det härligt att ha 5k och 600 cd/m² i ljusstyrka. Dock spelar jag mest saker som Cities: Skylines och lite grejer från Apple Arcade med dottern. Undantagsvis spelas det skjutaspel.
Skärmen har bara Thunderbolt och USB-c som portar
När den första fräschören lagt sig började jag fundera på hur jag skulle koppla in min Windows-dator. Den har ett diskret grafikkort med några olika portar för Displayport och HDMI. Och hur skulle jag koppla in mina testservrar för Webperf? De har HDMI. Och min handfull Raspberry Pi-datorer som normalt sett fjärrstyrs via VNC men när det skiter sig behöver anslutas till en skärm.
Att vända på en USB-c-adapter -> HDMI och köra HDMI -> Thunderbolt gick inte. Inte heller Apples egen adapter för Thunderbolt-konvertering fungerade. Äldre Thunderbolt är i princip en mini-Displayport. Windows-datorn med Displayport löste sig på andra försöket med en nyinköpt sladd för cirka 600 kr. Men hur jag kopplar in grejer som enbart stödjer HDMI har jag inte koll på ännu.
Man behöver vara vaken för vilka sladdar och adaptrar som är tvåvägs. Sladden jag till slut köpte är följande: Moshi USB-C to DisplayPort Cable (www.iphonebutiken.se/moshi-usb-c-to-displayport-cable-16462.html) av Iphonebutiken
Är Apple Studio Display bättre än LG UltraFine 27MD5KL 27" 5K IPS som "bara" kostar 14 000 kr?
Ett argument för att inte köpa LG:s 5K-skärm (www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5166494) (som har samma panel som Apple Studio Display) är att den ska vara känd för att vara buggig. Så, är Apples skärm buggig? Ja!
Även efter den första uppdateringen inträffar missöden. Nu senast yttrade det sig som att äpplemenyn och vänstra halvan av toppmenyn försvann. Löste sig genom att plugga ur dator och plugga in igen.
Tidigare konstigheter har handlat om att hela bilden stannat av, men kommit igång igen genom att plugga in på nytt. Än så länge har detta inte inträffat under ett videomöte varken med kollegor eller kunder. Det hade varit klart mer plågsamt om det händer när jag kör en utbildning eller föreläsning på distans.
Även utan dessa buggigheter kan man diskutera hur prisvärd Studio Display är i jämförelse med LG:s 5k-skärm, som anklagas för att vara buggig, men kostar mycket mindre. Personligen är jag inte så måttfull eller priskänslig, så jag sitter nöjd med förhoppningen att Apple snart löser ut buggarna.