Blogg

“Molnfrågan” under årets Dagar om Lagar

2020-11-02

En av mina kollegor är arrangör av evenemanget Dagar om Lagar, vilket körs denna vecka direkt via nätet, som nästan allt annat i år. Arrangör är alltså SFMI (Svensk Förening för Medicinsk Informatik).

Robustheten inom digitaliseringen är vad då, lite mer exakt?

2020-08-30

Parallellt med att vi hör hur allt fler lär sig att dra nytta av digitaliseringen av samhället tycks vi också göra oss beroende av att digitaliseringen bara funkar. För vad förväntas vi göra när, hela eller delar av, nätet inte fungerar? Likt nu i slutet av augusti.

Hack the Crisis: vad har hänt på fyra månader?

2020-08-15

Nu har det gått fyra månader sedan Hack the Crisis arrangerades. Arrangören höll fram att de tävlandes actionplan behövde exekvera inom två månader. Så vad har hänt med de bidrag som har fått hjälp av arrangören DIGG och vad blev reaktionerna på mitt kritiska blogginlägg om den svenska upplagan av Hack the Crisis?

Data science: Att välja programmeringsspråk och utvecklingsmiljö

2020-07-28

Jag har ingen (vettig) åsikt mellan varken de olika programmeringsspråken eller de olika utvecklingsmiljöerna för data science. Inom data science är det idag ofta ett val mellan språket R och Python.

Le Big Macs svampsoppa

2020-07-05

Ett förslag på recept för dig som vill laga en svampsoppa. Helst med kantareller, men går också med blandsvamp.

Styr du din dator eller styr den dig?

2020-06-15

Har din dator startat om vid fel tillfålle? Det hände en hög chef på Microsoft nyligen under hans presentation.

Självlärande AI – vad kan det betyda?

2020-05-10

En förvirring jag ofta stött på är om och hur en AI lär sig över tid. Ibland hör jag både av föreläsare och dialogparter att AI har en exponentiell förbättring. Den löser sina problem allt bättre bara vi ger den tid. Verkligheten är absolut inte så enkel att sammanfatta.

One-shot learning: människa vs AI

2020-05-07

Människor har ett medfött försprång gentemot AI, åtminstone på det sätt vi ofta definierar intelligens. Vilket min dotter bevisar genom sitt förstärkta inlärande i sökandet efter glass och kolhydrater.

Utvecklarkonferensen WWDC enbart på nätet 2020

2020-05-05

Apples utvecklarkonferens WWDC körs 2020 i juni och i år med ett helt nytt format. Som praktiskt taget alla andra konferenser ställs den fysiska varianten in till förmån för en som arrangeras över nätet.

Innovation kräver variation och mångfald - inte grupptänkande

2020-05-01

Går det att nedrusta om man låter militärer bestämma?

Svenska Hack the Crisis lämnar en dålig eftersmak

2020-04-25

I april arrangerade Hack for Sweden och Digitaliseringsmyndigheten ett "hack” - Hack the Crisis - för att bearbeta den kris samhället står mitt i kring pandemin med covid-19. Hacket stöttas av svenska myndigheter. Jag anslöt som rådgivare till ett av de 530 lagen som till sist lämnade in ett resultat.

Bästa delarna av rapporten AI för bättre hälsa

2020-04-18

Att läsa en rapport på över 200 sidor är tufft. Här körsbärsplockar jag de bästa delarna för dig som bara vill spendera sex minuter för att få en översikt över rapporten AI för bättre hälsa (Swelife, 2020).

Hack the Crisis – Industrial Remix to Save Lives

2020-04-08

Contribution to Hack the Crisis: Creating a virtual marketplace; for healthcare to state their needs, for industry actors to make their offers and subcontractors to describe their capabilities. Curated by business advisors, matchmakers within the government and experts such as medical tech professionals.

Kort introduktion till AI i hälso- och sjukvård av Statens Medicinsk-etiska råd (SMER)

2020-03-31

Intro till AI för hälso- och sjukvård.

Skejtkultur - ett försvarstal

2020-03-21

Kultur är det som uppstår. Skejtkultur är bevisligen långlivad, från 1980-tal till idag!

Covid-19: Never waste a good crisis

2020-03-19

Sverige genomgår i mars 2020 en rejäl omställning. Huruvida det är baserat på något rationellt går att diskutera, men folk är hängivna, och inte minst lösningsorienterade. Det är bra!

Intro till artificiella neurala nätverk

2020-03-04

Jag är inte någon AI-expert, men ändå ger jag mig här på att i text försöka förenkla det jag tycker mig ha förstått om delområdet artificiella neurala nätverk (ANN).

I skiftet mellan användarfokus till människa + maskin

2020-02-24

Vi är inne i en knepig tid. Bland annat på grund av det ansvarsvakum som uppstår mellan domänexperter och de av oss som kan det häringa med digitalisering. Tro nu inte att vi som kan teknik, digitalisering, blockkedja eller artificiell intelligens, kommer med något magiskt. Vi begriper knappt vad du säger. Kräv kontroll!

Digitaliseringsteatern: Sharepoint följer inte webbstandard

2020-02-20

Varför lägger vi så mycket tid på att utvärdera inköp av verktyg som inte håller måttet? Som Sharepoint? Ett verktyg som sedan tjugo år underpresterat på de flesta synsätt, som av dess lojala konsulter beskrivs som fel verktyg om man söker något användbart även för funktionsnedsatta.

Du vill ha en blockkedja? Kom igen, lämna mig ifred!

2020-02-13

Det finns en snobbighet inom innovation, att något ska ha hög innovationshöjd för att vara intressant. Samtidigt finns ett naturligt motstånd att göra något alls på ett nytt sätt. Här ligger utmaningen!

Artificiell intelligens för bättre hälsa

2020-02-03

Rapporten “AI för bättre hälsa" finns nu att ladda ner och läsa. Den släpptes i slutet av januari 2020 och är resultatet av ett års utredning inom det strategiska innovationsprogrammet Swelife.

27 bildbanker med gratisbilder

2020-01-31

Var brukar du ladda ner gratisbilder, illustrationer och liknande? Här kommer ett gäng förslag, varav jag själv brukar använda nio av dem regelbundet.

Att varva ner, även fast det inte går

2019-12-29

En motor som går på högvarv tar tid att nå tomgång. Det är väl ett gammalt djungelordspråk?

Teknikoptimism inom AI: Bearbeta naturligt språk (NLP)

2019-12-26

En av de mer välkända AI-teknikerna är NLP (Natural Language Processing). Det kallas ibland att man bearbetar eller processar naturligt språk. Det handlar om allt som har med människors språk att göra.

Virginia Dignum: How should AI be Regulated?

2019-12-22

Anteckningar från Virginia Dignums föreläsning om ansvarsfull artificiell intelligens hos Göteborgs Universitet i december 2019.

Standardiseringsarbete kring AI och etik

2019-12-20

Nu har du möjlighet att påverka innehållet i en ny ISO/IEC-teknisk rapport: ”AI - Översikt över etiska och samhälleliga frågor” som ska tas fram inom ISO och IEC.

CLOUD Act: AI och personuppgifter i utländska molntjänster?

2019-11-23

Känner du dig trygg med att dina patientuppgifter skickas till Indien, USA, Australien och sex andra länder? Det är vad Region Skånes leverantör av journalsystem föreslår.

Representativ AI? Här är en lista med kunniga kvinnor!

2019-11-20

En lista över kvinnor som kan spä ut grupper med onödigt många män. Ett steg på vägen mot representativ AI.

16-tums Macbook Pro – vem vill ha en sådan, Apple?

2019-11-12

Ryktet gör gällande att Apple kommer släppa en Macbook Pro med lite större skärm. Vem som nu efterfrågat det. Kan man inte få ett anständigt tangentbord eller slippa Touch Bar istället?

Anteckningar: NLP-forum på AI Sweden

2019-10-24

I slutet på oktober arrangerades det första NLP-forum på AI Sweden i Göteborg. Bland de som presenterade sina projekt var Recorded Future och Talkamatic.

Screen Time: Filtrerar bort snusk på nätet

2019-10-23

Screen Time är en nyhet i Apples senaste operativsystem macOS Catalina. Utan att göra några inställningar är skyddet på per automatik. Vilket jag märkte av i måndags.

DIGG:s AI-referensgrupp består till 88% av vita män

2019-10-20

Det kanske mest grundläggande för att något ska fungera bra är att det finns en bred representation bland de som kan tycka till.

Julia - intro till ett nytt programmeringsspråk

2019-10-14

Är du sugen på att lära dig ett programmeringsspråk? Även fast jag redan kan programmera är det bra hjärngympa att lära sig ett nytt språk emellanåt. Här kommer lite kod så du kan testa språket Julia.

Lista med favoritappar till macOS Catalina

2019-10-12

De 19 första apparna jag installerar på en dator. För utveckling, databaser, bildhantering, skrivande och mer.

AntiStress-appen nominerad till Svenska Designpriset

2019-09-01

En app jag jobbat med har nominerats till Svenska Designpriset 2019.

Skolplattformen i Stockholm stad

2019-08-22

Stockholm stads IT-system fortsätter att underprestera. Nu senast att över hundratusen enkelt kunnat hämta barns personuppgifter och betyg.

Mätning av hjärtfrekvens i aktivitetsarmband drabbar färgade personer

2019-07-30

Vad gör universell utformning viktigt? Exempelvis så inte lösningar tas fram enbart för smala, vita män som hellre cyklar än går.

Appar som stjäl ansiktsbilder eller känsliga personuppgifter

2019-07-23

Du har garanterat sett dem. Såna där fotofilter som lovar att visa dig som kvinna, man, gammal och ung. Det enda du behöver göra är att ta en selfie.

Tvångsanvändare: de skitsystem du använder som någon okunnig bestämt att du ska använda

2019-07-22

Motpol till vad vardagens digitalisering borde vilja uppnå - folk som upplever sig som tvångsanvändare/ofrivilliga användare.

Tankesmedjan Ignition Research – ännu en plats för mina texter

2019-07-18

Som senior rådgivare i tankesmedjan Ignition Research skriver jag ibland lite texter du inte hittar någon annanstans.

Automatisera bort arbete som är nonsens

2019-07-12

Begreppet RPA är extremt hajpat nu. Men hur gör man något strategiskt av det, och vad mer inom automatisering finns?

Jävla skitsystem! Måste enterprise-system vara så jävla dåliga?

2019-07-10

Det är mycket "digitalisering" som maskeras som fega inköp av IT-system ingen fått sparken för. Vem fick senast sparken för att ha köpt Microsoft Office?

Kan AI i hälsovården vara vår tids asbest?

2019-06-27

Är AI räddningen för hälso- och sjukvården eller ett hot?

Almedalen: Seminarier med etik + AI

2019-06-17

Även 2019 verkar Almedalen ha en hel del på programmer om artificiell intelligens (AI).

Föreläser på Vitalis: Steget från forskning till digitaliserad verklighet

2019-05-14

Jag kommer föreläsa på årets mässa inom ehälsa i år, Vitalis, i Göteborg.

Vårdens digitalisering: Studiebesök i verkligheten

2019-04-19

Det pratas mycket om digitalisering just nu och den som läst lite av det jag skriver vet hur mycket jag tvekar kring begreppet som sådant. I korthet går min invändning ut på att begreppet inte beskriver vad vi vill uppnå. Men om man ska lyfta fram helt andra begrepp att …

Digitaliseringsteatern: IT-lösningar inte ens leverantören kan vara stolt över

2019-04-08

Jag gör slut med all halvhjärtad digitalisering! Det vill säga lejonparten av all digitalisering.

Hej världen!

2019-04-07

En ny webbplats ser dagens ljus.

Videoklipp från Ansvarsfull teknisk utveckling - AI, robotik och etik

2019-04-03

Vetenskapsrådet har släppt video från sin träff i mars om AI, robotik och etik.

Etiska frågeställningar med AI inom hälso- och sjukvård

2019-03-28

Etiska frågeställningar från AI-förstudien AI och machine learning för beslutstöd inom hälso- och sjukvård.

Hej AI-världen – etisk AI

2019-03-27

En ny kategori på bloggen ser dagens ljus. Det kommer bli en serie blogginlägg om etisk AI är tänkt att bli en fokus för att belysa behovet av etisk utformning av artificiell intelligens (AI). Att när AI utvecklas görs det med omsorg och eftertanke.

En del i detta blir att …

Hör av dig