27 bildbanker med gratisbilder


Stockfoton? Va? Ja alltså bilder, illustrationer och fotografier man får lov att använda, många utan att göra intrång i någons upphovsrätt. Dock kan villkoren ibland variera, så var uppmärksam på om det finns krav på att man berättar vem som skapat bilden och att du kreddar på rätt sätt.

Jag kan inte tänka mig att jag är ensam om att vilja dekorera mina bloggposter med bilder, eller ta hjälp med omslag till mina böcker av duktiga illustratörer.

Dock brukar jag ha svårt att minnas mina favoritsajter inom gratisbilder när jag väl behöver dem. Så om du nu tycker denna lista är helt meningslös så vet jag att åtminstone jag själv kommer att återvända till den. Med diffusa tankar som; “visst var det något med pic, eller var det pixels..?

Tjänster för att ladda ner fria bilder

Mina favoriter bland öppna bildbanker:

Några till

Det är också värt att komma ihåg att man på Google kan söka på bilder. Glöm inte att filtrera fram de bilder med rätt användningsrättigheter.

Illustrationer

Ibland är det inte ett fotografi man behöver, snarare en illustration. Det är lite ovanligare med illustrationsbanker, men de existerar.