Bild på pärmar med papper. Klyschig idé om juristers arbete.

“Molnfrågan” under årets Dagar om Lagar


En av mina kollegor är arrangör av evenemanget Dagar om Lagar, vilket körs denna vecka direkt via nätet, som nästan allt annat i år. Arrangör är alltså SFMI (Svensk Förening för Medicinsk Informatik).

Andra som stöttar med årets Dagar om Lagar är Swelife, AI Sweden och Vårdens digitalisering inom VGR. Helt enkelt många av mina vänner i det professionella livet.

Swelife var ju de som jag jobbade för under 2019 fram till januari 2020 och bland annat tog fram rapporten AI för bättre hälsa, som snart också släpps i en engelsk version. De har andra intressanta rapporter, bland annat om egenrapporterade hälsodata och om personcentrerad data och juridik. Rapporter om systematiska hälsodata ⟩

Dagar om lagar 5-6 november

Jag vet, det här namnet, Dagar om Lagar, kan låta extremt mossigt för de av oss som inte ännu förstått tjusningen med juridik. Men vi behöver inte egentligen vara sålda på juridik, inte ens ha yttrat frasen “jag är inte jurist, men”, eller den engelska motsvarigheten IANAL (I am not a lawyer), för att uppskatta programmet.

Tidigare år har bland annat blockkedjan avhandlats, men höjdpunkten 2020 från min synvinkel är allt som avhandlat CLOUD Act och Dagar om Lagars fokus på moln. Det ska också bli kul att höra vad min kollega Linn Wallér presenterar om SAMSA och den samverkan de gör mellan region och kommun.

Dagar om Lagars program

“Välkommen till årets Dagar om Lagar , som sker för 24:e gången men första gången som ett digitalt event. Årets program har fokus på aktuella rättsfrågor. I år försöker vi också se på vad ett moln innebär. Skymmer det vår sikt eller bär det på något gott?
Vi tittar genom olika glasögon upp mot skyn. Såväl individens som organisationens och forskningens perspektiv finns med i vår spaning.
Hjärtligt välkomna till årets konferens.

Ett kul program. Min närmsta direktör, Ann-Marie Schaffrath, håller ett inledande anförande, följt av Hanna Svensson som också jobbat för Swelife. Sedan Erik Borälv som jag genom åren stött på främst inom Vinnovas vurmande för öppna data. Avslutar dagen gör Fredrik och Tore om just öppna data så som min arbetsgivare jobbar med det sedan ett tag tillbaka.

Dag två, den 6:e november, kommer mer om molnet på fråga, men också motkraften med federerad inlärning - en variant av maskininlärning som sker utspridd, centraliserad istället för centraliserad.

Sista dagen avslutas starkt med Manolis Nymark som avhandlar aktuella frågor inom ehälsa, vilket följs av SAS Institutes Ulf Hertin om hur man kan använda data till faktiskt nytta.

Det fulla programmet hittar du på nedan länk: Program för Dagar om Lagar 2020 ⟩

Mer om Dagar om Lagar

Behöver du mer upplysningar kan du vända dig till Lars Lindsköld, följande vägar:

Anmälan till Dagar om Lagar: