Skärmdump föreställande programmeringskod

Tesla: Säljer en ofärdig AI


Vi ser att AI ofta används som försäljningsargument. Är det något att lita på? Hur snabbt kan man granska dessa påståenden?

Tesla och deras ledare Elon Musk har sedan länge anspelat på drömmen om att de kan leverera en självkörande bil. Ett autonomt fordon. Dock lovar de långt mer än de kan prestera, men lyckas komma undan med det.

“Tesla has officially launched its Full Self-Driving subscription package for $199 per month or $99 for those who have previously bought the now discontinued Enhanced Autopilot package.”
– Tesla launches its Full Self-Driving subscription package for $199 per month (electrek.co/2021/07/16/tesla-launches-full-self-driving-subscription-package-199-per-month/) (Electrek, juli 2021)

Problemet är att deras “självkörande” inte är särskilt självkörande. Det finns nämligen en definition på vad det innebär att ett fordon är självkörande. Definitionen heter SAE J3016 och skapades 2014 för att råda bot på all den förvirring och olika tillverkares påståenden. -> Nivåer av självkörande när det gäller fordon (Wikipedia)

För närvarande är fordonstillverkarna ungefär halvvägs från en bil så som vi känner dem från 1990-talet och de här påstådda fullt självkörande. Men det tycks inte hindra Tesla från att börja ta betalt redan nu.