Vad hände under 2013?


Eftersom precis alla andra, kan det tyckas, summerar året så här års tänkte jag inte vara sämre. Eller blir jag lika dålig? Hur som helst, här är en lista med saker jag tycker utmärkt året ur ett tekniskt perspektiv.

1. Poddsändningar slog igenom bland allmänheten

Vissa har prenumererat på MP3-radio i säkert tio år och många av de som idag producerar poddsändningar har också hållt på länge med att sända. Den stora grejen är att det blivit folkligt både att lyssna men ännu roligare att själv sända. Lite som när folk började publicera sig på Geocities och andra webbtjänster på 90-talet och skrev blogg innan begreppet fanns (är själv en sådan).

Har själv funderat på en podd men det kommer nog inte bli av då jag skulle vara en av de som gör några få avsnitt och sedan inte orkar ge det den tid det garanterat tar.

Jag har lyssnat på poddsändningar något år men märkt en stor skillnad i dess kvalitet det senaste. Nu har jag massvis med poddar att följa - om webb här & om mobilitet, teknik och marknadsföring här.

2. Apple klantade till det med iOS7 - skeuomorphism ut och flat UI in

Under 2012 blev det kalabalik kring att Apple i iOS6 slängde ut Google Maps till förmån för sin egna kartlösning. Apple Maps börjar ta sig men har fortfarande en bra bit kvar enligt många, dessutom har Google släppt en fristående Google Maps-app till iOS-enheter så ordningen är väl återställd. Årets överraskning blev istället att Apple hoppade på två nya designtrender med släppet av iOS7 - nämligen parallax och flat UI.

iOS7 använder parallax skrollning och ett antal ytterligare effekter som ögongodis, vissa personer tydligen blivit åksjuka av. Det platta gränssnittet gör att designkonventionen hur knappar och avskiljare försvunnit eller i alla fall blivit mindre tydliga. Numera flyter mobila Safaris verktygsfält ihop med innehållet på sidor man surfar på. Ett antal funktioner i iOS hann de inte ens klart med - det är nog inte att betrakta som en bugg att man nu inte kan kasta bilder via Inställningar.

iOS7 känns inte riktigt klart vilket det har gemensamt med Windows 8 - förutom att de båda har ett platt utseende. Exempel på parallax på webbplatser hittar du här.

3. Tronskifte för innehållslösa buzzwords - molnet ut och big data in

Förut handlade allt om moln, men under 2013 började big data dyka upp i alla sammanhang. Tragiskt nog skulle man kunna återvinna många IDG-artiklar från 2012 och byta endast ordet moln till big data så räcker det som uppdatering. Precis varenda bransch verkar ha tagit till sig ordet och ha lagt olika innebörd av termen, marknadsförare tycks använda big data för att beskriva att man samarbetar om data över gränser.

Mest fascinerande för oss som sedan ett tag tillbaka trodde big data betydde att det var ouppnåeligt svårt att hantera den datan så tycks många leverantörer nu ha produkter som gör detta möjligt. Big data verkar nu betyda att det inte är man själv som äger den data man använder. Tänk vad man kan göra bara man är motiverad med sina säljtermer :)

4. Parallax och platta gränssnitt överallt

Platt så det förslårParallax började dyka upp på webben under slutet av 2012 men har under 2013 fått fäste så till den milda grad att det till och med synts på statliga webbplatser. Vad tillför parallax kanske du frågar dig? Inget av värde, nästan någonsin, och är väl mest en effekt klubben för inbördes beundran lägger till på sina webbplatser. Inte sett ett enda ställe där det tillfört något. Typisk grej folk tycker är snyggt och letar ursäkt att lägga till det någonstans.

Snälla! Kan vi inte ha parallax i sidfoten åtminstone?! Varför? Varför inte!

Att platta till webbgränssnitt slog verkligen igenom under året. Nu är det fortfarande tidigt i denna designtrend men om den ska stå sig behöver det bli tydligare vad som är knappar, länkar och avskiljare etc. Just nu är användbarheten låg och min flickvän fällde den ultimata kommentaren när hon efter första dagen med Outlook recenserade webbgränssnittet:

“Satt länge och letade efter Skicka-knappen så jag kunde skicka iväg mejlet jag skrivit. Till sist förstod jag att den där texten med bakgrundsfärg faktiskt var en knapp och inte en konstig liten rubrik.”

5. Personligt nätverk / Body Area Network började slå igenom

Appen Fitbit på Iphone 5S

Det här med att ha flera saker som har uppkoppling med nätet blev genom diverse armband, smarta klockor och liknande något inte helt ovanligt att se. Innan dess var prylarnas internet mer det uppkopplade hemmet som i att elbolag hade prylar hemma hos folk. Aktivitetsarmband som Jawbone UP, Fitbit Flex och Nikes Fuelband syntes ofta åtminstone på kontoret där jag jobbar.

Mobilen börjar allt mer bli en personlig centralpunkt för uppkoppling åt andra typer av enheter man har med sig. Lite av en mobil server som ganska sällan erbjuder någon central lagringskapacitet i stil med de bärbara batteridrivna USB-minnena som aldrig slog igenom.

Möjligen kommer mobilen konkurrera ut vissa grejer, exempelvis att Fitbit-appen med hjälp av M7-processorn på en Iphone 5S kan fungera som en aktivitetsräknare utan armband (se bild ovan) och löparklockor med GPS börjar bli rätt överflödiga. Det lär hända mycket mer på den fronten 2014.

Gott nytt år!