Att varva ner, även fast det inte går

En motor som går på högvarv tar tid att nå tomgång. Ett gammalt djungelordspråk, eller möjligtvis en sägen bland de av oss som tänker i billiknelser (dålig ordbild, enligt oss som gillar tydlighet).

Jag jobbar bara 25% sedan några veckor tillbaka då jag ännu en gång fått problem med den dagliga energin. Men, det är tydligen inte alltid mina privata plågor och utmaningar märks på resultatet av mitt arbete. Nyss fick jag omdömet “du är flitig som en ekorre”, trots att jag bara jobbar 2h per arbetsdag. På dessa 25% av en heltid har jag pusslat ihop en delrapport som tydligen upplevs positivt, åtminstone ur ett produktivitetsperspektiv. Det var verkligen inte magkänslan. Om du vill läsa delrapporten om en internationell utblick så finns den publicerad på Utveckling i VGR.

Sänk dina ambitioner till hälften

Det kan vara värt att stanna upp och komma ihåg det. Det är inte säkert att folk i ens omgivning märker att man (som jag) minskar sin arbetsinsats från 200% till 25%. Och det med ett huvud där man knappt minns något alls samt har svårt att tänka minsta kreativa tanke. En lärdom från stresskolan jag gått under hösten är att pröva att sänka sina ambitioner och se vad som händer.

Teorin är att folk inte märker av om man sänker ribban när det gäller exempel som att ge fan i att städa hemma när man har folk på besök. Eller att man skiter i det genomtänkta narrativet om att vinet minsann är någon knepig druva från en norrsluttning i mulna Wales, att det är biff från kor som faktiskt äter gräs, eller som jag ständigt kör med en förklaring om att viltkött inte bara är ekologiskt utan är paleo på riktigt.

Vila sig i form

Apropå att nå tomgång. En grej för att slappna av, för mig, är att göra något helt annat. Så under julhelgen har jag kört mental avkoppling i form av att programmera i maka takt. Nu finns ett resultat. Eller som man säger i Mello – Vi har ett resultat!

Jag släpper fem av testerna som körs på Webperf.se som open source - de drar trots allt nytta av andras arbete. Det är inte mer än rätt. Att jag inte gjort det från början hänger på att jag inte hunnit kolla att koden är bra nog för att släppas. Den är fortfarande inte bra men den funkar åtminstone bra nog sedan några månader att andra bör kunna ha nytta av den.

Är du både nyfiken och envis, eller tekniskt kunnig, så kommer du klara av att följa instruktionerna och installera Webperf Core på din dator för att testa hur bra webbplatser du bryr dig om faktiskt presterar.


Publicerad: 2019-12-29
Kategori: Övrigt

‹ bloggen

Hör av dig