Webben på väg att växa ihop med appar, tycker Apple

Inte för att en endaste människa med självrespekt använder Apples nära på värdelösa webbläsare Safari annat än för att garva åt dess likheter med forntida versioner av Internet Explorer. Men ändå, Apple gör sina försök att omfamna webben. Nu senast genom en i mitt tycke klok kombination av webbens och apparnas separata silos.

Nyligen dök nämligen ett mejl upp från Apple till oss registrerade Apple-utvecklare. Det löd:

"Safari + Apps. Create Safari Extensions that give users access to your app's best features as they browse the web. Xcode makes it simple to add Safari Extensions to your existing app by using an App Extensions template. Easily develop your extensions using powerful, native APIs and web technologies. And coming this fall with macOS Sierra, you can sell and distribute apps with Safari Extensions on the Mac App Store to customers worldwide."

Apple knyter webben till apparna

Med hjälp av deras senaste operativsystem, macOS Sierra, och utvecklingsverktyget Xcode 8 kan man göra tillägg till Safari som kopplar samman med de appar som finns till deras mobila plattform iOS på Iphone och Ipad. Så som det är tänkt att fungera är att man som användare får Safari-tilläggen med på köpet när man skaffar en app. Lite så som vissa appar marknadsförs med stöd/funktioner för Apple Watch.

Mellan raderna kan den konspiratoriske läsa att Apple fortsätter att lägga sitt krut på de mobila plattformarna. Egentligen ska man nog inte heller tro att Apple jobbar för webbstandardernas väl och ve, i detta fallet tar de fram en lösning enbart för sin egen mobila plattform. Måhända följer de andra efter och möjligen tar W3C fram något gemensamt om några år.

Men för dig som har anledning att jobba med både appar och en vettig webbplats är detta definitivt något att fundera på.

Mer om Apple och deras idé med app + Safari-extensions

Har du svårt att välja sida mellan webben och appar så finns en del argumentation i boken Webbstrategi för alla. Den finns också i en uppdaterad version på engelska - Web Strategy for Everyone