Data om offentlig sektors startsidor


Igår föreläste jag på Webbstrategidagarna offentlig sektor, arrangerat av Ability Partner, i Stockholm. Ämnet var användarcentrerad webbanalys vilket är tänkt titel också på den bok om webbanalys jag troligen släpper nästa år.

Du som var på plats kanske blev nyfiken på att gräva vidare i den data jag samlade in i söndags? Jag körde 642 offentliga organisationers startsidor genom Google Pagespeed i söndags för att plocka fram våra gemensamma dåliga samveten. Listan på sajter har jag plockat från PSIdatakollen.se som kollar vilka offentliga organisationer som lever upp till Edelegationens vägledning kring vidareutnyttjande av offentlig information.

En ZIP-fil (300 Kb) med kommaseparerade data hittar du här. Det är alltså en CSV-fil, och du som aldrig använt sånt kan välja att i ett kalkylprogram som Excel eller LibreOffice använda funktionen för att importera data. Det är nästan tjugotusen poster allt som allt. För att utforska denna datakälla kan jag rekommendera dig att testa gratisprogrammet Tableau Public, det programmet är även hyggligt bra på visualisering och delning av dina fynd.

Om du inte hann med att anteckna rabattkoden på boken Webbstrategi för alla så kolla på sista bilden i mitt bildspel när arrangören väl mejlar ut materialet efter konferensen.

Sugen på ännu mer webbanalys?

Du som inte fick nog kan alltid höra av dig till mig om det är något du vill fortsätta diskutera eller ha länktips. En bra grupp för fortsatt diskussion är Linkedin-gruppen Webbuppföljning i offentlig sektor, där kastade jag in frågan om någon känner till konsulter som jobbar med Piwik. Den frågan dök upp direkt.

Boktips?

Brian Cliftons bok Successful AnalyticsÄr halvvägs genom Brian Cliftons nya bok Successful Analytics. Visst, den tar en mer kommersiell utgångspunkt än vad nöden kräver för offentlig sektor, men det är också nyttigt för offenlig sektor att eftersträva höga krav på sina webbplatser precis som om det vore avgörande för ens fortsatta existens. Boken är riktigt bra så här långt (och det är lite av en prestation i sig att få Avinash Kaushik att skriva ens förord!)

Brian bor för övrigt i Sverige och kanske kan frestas till att hjälpa till vid behov av konsultinsats.

Näst på tur står Daniel Waisbergs bok Google Analytics Integrations. Boken handlar precis som boken antyder om lite mer än bara webbanalysen i sig. Google Analytics som verktyg har sedan ett tag tillbaka kunnat logga uppgifter som inte hör hemma enbart på webbplatsen, exempelvis kanske du vill logga användningen av QR-koder, eller något annat man med lite kreativitet kan fånga upp genom internetuppkoppling.

Faster than lightning på Internetdagarna i november

Vill du lyssna ännu mer om webbprestanda så kolla in Internetdagarna som körs i slutet av november i Stockholm. Det kostar tusen spänn, körs på Waterfront bredvid centralen och temadagen Faster than lightning arrangeras av Peter Hedenskog tillsammans med IIS, då ingår också en ytterligare konferensdag där exempelvis det om sökmotoroptimering såg intressant ut. Jag intervjuade Peter i våras, intervjun kan du läsa här.

Prestandabudget för Västra Götalandsregionen

Vill du kolla in vårt första utkast till prestandabudget för Västra Götalandsregionen så är den publicerad på Github, och vår stilguide är ännu inte publicerad men när den väl är i ett första utkast kommer även den att hamna publikt på Github.

Tack ni som deltog, tack för uppmuntrande kommentarer efteråt och tack till arrangören för en bra upplevelse i största allmänhet! Det var inte lika läskigt som jag föreställt mig det :)

Pagespeed-statistik från offentlig sektors startsidor

Om du kollar in din egen webbplats och inte ids gräva i datakällan jag publicerat så kan du jämföra med nedan övergripande statistik på alla 642 webbplatser.

 • 57,9 i snitt på Google Pagespeed, med mobila inställningar.
 • 79,1 i snitt i användbarhet.
 • 21 Kb i egna teckensnitt och andra sorters udda-filer.
 • 6 Kb stor HTTP-request (det vill säga cookies, anropet i sig, etc)
 • 7 stycken CSS-filer.
 • 15 stycken Javascript-filer inblandade.
 • 930 Kb Javascript.
 • 270 Kb CSS.
 • 870 Kb bilder.
 • 53 filer allt som allt för en sidvisning.
 • 7,4 olika värdar/servrar/domäner inblandade i visningen av en startsida.
 • 41 stycken statiska resurser.
 • 70 Kb HTML-kod.
 • 30,1 tecken lång sidtitel.

Hittar du något spännande i datakällan så hör av dig, eller posta en kommentar. Här finns mer information om den blivande boken Användarcentrerad webbanalys där jag kommer utveckla en hel del av dessa resonemang några steg till.