Lista med favoritappar till macOS Catalina

Jag har nyligen haft en datorkrasch. Under tiden har jag lånat dels fruns dator och även en kollegas. Det ger tillfälle att fundera på vilka program man har svårt att klara sig utan.

Samtliga av mina favoritprogram är sådant folk tipsat mig om på ett eller annat sätt. Det är dags att bjuda tillbaka med en sammanställning. Så här kommer listan över de grejer jag installerar på nytt första dagen vid en dator som inte ser ut som jag vill ha den :)

Adobe Lightroom Classic – fotokatalog och bildbehandling

Kan inte komma på sist jag behövde Photoshop. Var nog när jag ville lägga lite text på ett foto möjligtvis. Lightroom är klockrent som bildkatalog och all den form av justering jag vill göra av både mobilbilder eller om jag tagit fram min Canon 6D.

Adobe Lightroom Classic

Anaconda & Jupyter – för data science

Anaconda innehåller mer än jag använder. Dels har den paketerat virtuella miljöer (tänk Pythons venv) men är också en pakethanterare. Jag använder det mest som ett smidigt sätt att dra nytta av Jupyter. Jupyter är en utvecklarmiljö, kanske främst för data science, direkt i webbläsaren. Du blandar dokumentation och kod vilket gör det mycket lättare att ta in än någons kodprojekt som Zip-fil.

Anaconda

Apple Developer - för alla föreläsningar från WWDC (World Wide Developer Conference)

Jag är visseeligen inte utvecklare av varken appar till mobiler, klockor eller annat från Apple. Men det är ändå intressant att hänga med i vad som händer på plattformen och appen Apple Developer har tidigare funnits bara till de mobila plattformarna, men nu också till Mac.

Apple Developer

Bartender - färre distraktioner

Gör menyfältet mindre fullt av ikoner. Mindre distraktion genom att man kan organisera vad, om ens något, man vill se uppe till höger på skärmen. Min standardinställning är att dölja allt utom Be Focused Pro, Magnet och datum+tid. Allt annat får visa upp sig i 15 sekunder om det har något nytt att visa.

Bartender 3

Be Focused Pro - jobba I spurtar

Hört talas om pommodoro-tekniken? Det går ut på att man jobbar i intervaller och är noga med kortare pauser. I mitt fall kör jag standard med 25 minuterspass med fem minuters “vila” och långvilan är 15 minuter. Be Focused Pro har också en funktion där man kan logga vilka pass som gått till olika projekt. Ett bra sätt att ha lagom mycket tid för att rensa i mejlen, att max ett pass per dag går åt till hjärndöda adminsysslor, och så vidare. Appen finns i gratisversion och jag har ingen aning om orsaken varför jag köpte appen. Kanske för att den är bra nog och från en liten utvecklare.

Be Focused

Bear - anteckningar i Markdown

Bear är en av få prenumerationstjänster jag har. Kostar drygt 100 kr/år och det får det vara värt. Det är inte helt olikt Macens anteckningar eller Microsofts OneNote på sätt och vis. En stor skillnad är att man slipper all skräpformatering och skriver direkt i Markdown-formatet. Ett rent textformat som Bear hjälper till med att konvertera till HTML, rik text till ordbehandling, om du så önskar. På så vis liknar det program som Ulysses, iA Writer och Byword, som jag också köpt tidigare. Men Bear har segrat.

Enda gången jag växlar till en annan Markdown-app är till Ulysses då den har fler sätt att sortera en mapp, vilket hjälper om man skriver en längre text i flera olika avsnitt som man senare vill kunna sortera runt lite. Det går visserligen även i Bear, men då slår den ändringen igenom överallt. Det funkar inte om man har många samtidiga skrivuppgifter igång, som jag nog alltid har.

Bear

Brave - bästa webbläsaren

En webbläsare som automatiskt värnar din integritet och blockerar annonser. Är baserad på Chromium vilket gör den kompatibel med tillägg som fungerar i Chrome. De har någon knepig grej om en kryptovaluta inbyggd, av oklar mening.

Brave Browser

Boom 2 - ger lite liv åt musiken (även på Windows)

Boom har jag använt sedan deras första version och den är värd varje krona. Det är så illa att jag övertalade frun att få installera det och betalade för det (innan vi hade delad ekonomi). Well, hon blev inte missnöjd.

Det man eventuellt kan hålla emot Boom är att det ibland strular till det med var ljudet spelas upp. Som när datorn går ur sömnläge kopplar den från sladdbaserade hörlurar och dånar ut ljudet via de sedvanligt usla högtalarna i skärmarna på jobbet. Varför ens sätta in usla högtalare som låter som PC-speaker från 90-talet? Send missöden har aldrig drabbat varken mig eller kollegor med datorer som inte har Boom installerat. Att det knappt funkar med Skype for (going out of) Business ser jag som en feature.

Boom

Calibre – organisera, producera och läs eböcker

Calibre har flera användningsområden. Det ser ju ut som skit, eller jag menar, det ser ut som open source-program ofta gör (som skit alltså). Men det är funktionellt. Du kan organisera de eböcker du laddat ner ungefär som det vore musik i Itunes, du kan konvertera mellan olika format och du kan redigera eböcker. Det innebär att om du har ett manuskript i exempelvis Word är det bara att dra in filen och konvertera till Epub, sedan att börja städa koden så den validerar. Det är typ så jag gjort med mina eböcker. Någon gång har jag gått via Indesign och frågan är vilket som ger minst merarbete. Oklart än så länge.

calibre

CSView - titta på CSV-filer

För att snabbt och enkelt titta på CSV-filer, alltså kommaseparerade filer som innehåller data. Alternativet är exempelvis att varva upp Excel, importera data från textfil och följa en guide för hur Excel ska dela upp kolumnerna. Det är drygt och tidsödande om man bara vill snabbtitt lite. Därför är CSView nyttigt, går jättesnabbt att kolla på CSV-filer då.

CSView

FileZilla Pro - överföra filer med FTP

FileZilla finns både i gratisversion och som pro. Använt Filezilla jättelänge och mest irriterat mig att den vid varje uppstart tycks ha en uppdatering att ladda ner. Till sist fått tummen ur och betalat för appen via appstore, och vips försvann det usla uppdateringsförfarandet på köpet. FileZilla har även inbyggd ssh, vilket jag nog föredrar att köra direkt i terminalen.

FileZilla (även för Windows)

ImageOptim – förminska bilder innan publicering

ImageOptim är en favorit sedan många år. Den kan minska filstorleken på bilder utan att det märks för blotta ögat. Att bilder är så små i filstorleken som möjligt är bra bland annat på webben för att de snabbt ska laddas hem, men också i eböcker så boken inte överskrider någon magisk gräns för en ebokhandel eller blir för tung för läsplattor att ladda in.

ImageOptim

Just Press Record – spela in intervjuer och få dem som text

Denna app har varit ovärderlig just i år när jag kuskat runt halva landet och intervjuat folk. Visst tar jag vanliga anteckningar, men det är inte alltid man får med allt. Och vissa dagar (läs morgnar) är jag inte på topp. Då är det klockrent att få en textversion av vad som sägs för att i efterhand kunna stämma av sina anteckningar. Dessutom antecknar man lite annorlunda när man vet att datorn kör en simultanöversättning till text.

Ja, Just Press Record fixar även svenska bland ett gäng andra språk. Dock inget att använda om det handlar om statshemligheter då översättningen inte görs lokalt på din pryl.

Just Press Record

Keyboard Maestro - automatisera din dator

Keyboard Maestro är som programs makron men kan göra det med lite allt möjligt på din dator. Ett alternativ till detta är att ha ett tangentbord man kan spela in kommandon på, men detta är mjukvara i datorn och passar därför en mer bärbar livsstil.

Keyboard Maestro

Magnet – fönsterhanterare på Mac

Magnet gör mesta möjliga av skärmytan genom att man enkelt kan dra appar till hörnen. Då täcker de halva skärmen, och så vidare. Men man kan även dela upp i tredjedelar, två rader om två fönster, med mera. Riktigt användbart för att få översikt över många saker på en högupplöst större skärm.

Magnet

MindNode – mindmapping

MindNode använder jag på primärt två olika sätt. Dels som format att visuellt gruppera saker som hört till samma tema, som en leverans eller kanske ska man kalla det informationsgrafik. Men också som ett sätt att samla ihop spretiga uppslag och över tid gruppera dem.

En fiffig grej med MindNode är att man kan skriva i anteckningar på varje nod och att det går att exportera till Markdown-formatet gör ju att dokumenten inte fastnar i något proprietärt format. Markdown-versionerna blir ju ett färdigt utkast med rubriker och text så man kan skriva projektrapport och inte behöva börja från ingenting.

MindNode

Skitch – skärmdumpa lite enklare

Skitch hjälper till att få ett flöde kring skärmdumpar. Så som jag använder det är oftast:

  • att skärmdumpa en viss yta av skärmen
  • rita dit en pil
  • skriva en kort text som förklarar för någon vad jag avser
  • exportera till PNG-fil och skicka iväg till någon

Allt detta löser man enkelt på andra sätt, men Skitch gör det enklare.

Origami Studio - designa enkla prototyper

Ett verktyg för att designa moderna användargränssnitt, framtaget av Facebook.

Origami Studio

Skitch

Sublime Text – textredigerare och utvecklingsmiljö

Sublime Text ser simpelt ut till en början. Sen upptäcker man pakethanteraren, eller ger sig in i att göra lite konfigureringar. Folk använder det till allt möjligt som handlar om att skriva text i Markdown, dokumentation, kod eller exekvera Python-kod. Jag kör det mycket för mina äldre Python-projekt. De nyare projekten kör jag i Visual Studio Code (se nedan). Nu när MacOS Catalina kräver 64-bitarsappar så kan jag inte köra med TextWrangler, så då blir Sublime Text min default att öppna textfiler i största allmänhet. Ja, jag har köpt en licens för Sublime Text.

Sublime Text

Transmission – för Bittorrent-länkar

Finns en del att ladda ner som kör Bittorrent. Ja, även lagliga grejer erbjuds via Bittorrent. Senast jag laddade ner något var det Raspbian, det vill säga operativsystemet till enkortsdatorn RaspberryPi.

Transmission

Visual Studio Code - utvecklingsmiljö för Python

Visual Studio använde jag under många år när jag jobbade som .NET-utvecklare. Det är ett extremt kompetent verktyg och nästan allt Microsoft släpper till utvecklare håller riktigt hög klass. Visual Studio Code är en lite enklare variant som finns gratis till Windows, Mac och Linux. Det finns verkligen inget att klaga på. VSCode funkar till stort och smått, det är dessutom utbyggbart med en massa plugins.

Visual Studio Code

Valentina Studio – för dina databaser

Valentina Studio är gratis i grundversionen och stödjer fler typer av databaser än att jag orkat kolla hela listan. Jag kör nästan uteslutande MySQL, men det jag noterat i listan är MariaDB, PostgreSQL och SQLite.

Valentina Studio är långt bättre än den MySQL Workbench jag kämpat med tidigare och ett bra men kostsamt verktyg jag hade till Windows (som jag övergav 2010). Det enda jag kan ha emot Valentina Studio är att det är lite kraschbenäget eller att man får titta på badbollar lite väl ofta. Detta stöter man särskilt på om datorn har väckts ur viloläge.

Valentina Studio

Bubblare

  • TabNine - autocomplete för Visual Studio Code och Sublime Text
  • TextWrangler som nu blivit BBEdit - TextWrangler släpptes aldrig i 64-bitar och funkar inte på Macos Catalina, men företaget bakom tycket att BBEdit är minst lika bra, tydligen

Vilka appar har jag missat?