Apple logo och slogan It just works

16-tums Macbook Pro – vem vill ha en sådan, Apple?

Jag har ganska nyligen fått en ny jobbdator. I vanlig ordning en Macbook Pro med 15 tums skärm. Enda undantaget från den regeln de senaste tio åren var när Macbook “Adorable” släpptes för några år sedan. Det vill säga 12-tummaren som var så klen att den knappt orkade animera badbollen när den hängde sig.

Nu finns det mer än rykten om en Macbook Pro med en skärm på 16 tum. Exempelvis bilder på en 16-tumsversion av Macbook Pro som grafik inbäddat i den senaste versionen av Apples operativsystem macOS - Catalina, version 10.15 av systemet.

Sidospår om arbetsminne 1981-2019 och stackars Bill Gates

“640K ought to be enough for anybody.”
– Bill Gates (1981)

Med risk för att göra som Bill Gates 1981 med hans beryktade uttalande om att 640 Kb arbetsminne borde räcka för vem som helst så undrar jag vad jag ska med denna extra tum till.

Eeeh, jo, jag har 8 000 000 Kb arbetsminne på min klenaste dator. 16 000 000 Kb på min sju år gamla Mac Mini och 32 000 000 Kb på jobbdatorn. Men visst, mina föräldrar betalade en väsentlig andel av en månadslön några år efter Bill Gates påstådda uttalande för att stoppa in 500 Kb extra minne i min Amiga 500. Något jag nog aldrig tackat dem för…

16 tum - halleluja!? Nope!

Kanske viktigare än skärmens storlek är andra saker som, inte bara jag, hatat på under några år. Det som stinker med dagens toppspecade Macbook Pros redovisas utan inbördes ordning.

Tangentbordet är det näst sämsta Apple någonsin gjort

Det sämsta var skiten innan när de började med sina butterfly-switches. Visst, andra generationen av tangentbordet är mycket mindre dåligt om man likt mig hunnit vänja sig vid den första versionen. Om nu det är någon tröst.

Vems idé var det med Touch Bar, egentligen?

Touch Bar är bara till besvär. Om du inte håller med är du ett unikum då ingen jag mött gillar Touch Bar. Eller som folk avundsjukt och drömmande säger när jag halade fram min privata dator, en MacBook Air 2019, innan jag fick min jobbdator under hösten.

“Åååh, med riktiga F-tangenter och en Escape-knapp!”
– VGR-kollega i oktober

Den där riktiga Escape-knappen kan visa sig användbar. Senast förra veckan inträffade en incident i min mjukvara på datorn med Touch Bar. Gissningsvis hängde sig något som behövdes för att Touch Bar-eländet skulle aktiveras. Ofta behöver man nämligen "dutta" minst en gång innan den tänds upp. Escape vet de flesta av oss ligger längst ut, så där uppstår ingen tvekan om var man ska dutta. Men allt mellan Escape och Touch ID är i bästa fall en gissning.

Sen funkade förstås inte mina inspelade makron eftersom jag hade bundit dom till tangenterna F1-F5. Ska man verkligen behöva starta om sin j-vla dator för något som borde vara en fysisk knapp? Det var inte därför jag gick över från Windows till Mac i alla fall. Ja, detta var efter att Apple släppt en fix för macOS Catalina.

Apple: It just works

Att Apples grejer “bara funkar” låter extra falskt hösten 2019. Beta-versionerna av iOS och macOS har varit katastrofalt dåliga. De fick plocka bort katalogdelning från iCloud Drive (Dropbox-dödaren) och det var underförstått att den som installerade iOS 13 innan pointrelease var antingen självplågare eller inte pålästa. Jag tillhör de förstnämnda.

Apples slogan “It just works” är i klass med Google-frasen "Do no evil”. Google har åtminstone sagt att man inte står bakom sin slogan längre. Nu är det tydligen okej att göra ondska på Google.

Apple, om ni läser detta…

  • Ge oss tillbaka Escape-knappen.
  • Skrota butterfly-mekanismen för tangentbord.

So, pretty please... with sugar on top?

Bortsett från ovanstående brister älskar jag min Macbook Pro som jobbdator med dess åttakärniga Core i9, 32 Gb DDR4-minne och Radeon Pro 560X GPU. Det gör mig inget att den flåsar likt mig när jag cyklat uppför Eklandabacken väster om Liseberg eller är varm som om den vill bistå med att steka ägg. Det finns faktiskt ställ som låter varma datorer hänga “luftigt”, både kostsammare varianter på Macforum men också budget för någon enstaka hundring på Amazon.

Både 15 och 16 tum är för litet, då duger även 13 som på Macbook Air

Just det, angående en extra tum skärm. Kan inte tänka mig att jag skulle bry mig nämnvärt. En tum till är varken till eller från. Femton-tummaren väljer man väl inte för storleken på skärmen utan för hur den kan bestyckas med övriga komponenter? Både femton och sexton tum är meningslöst i vardagen när man bör ha en högupplöst 32-tummare som skärm?

När man inte har en sådan skärm till godo så nöjer jag mig faktiskt med de tretton tum som på min privata Macbook Air.

Men det är jag det. Någon annan kanske är redo att ge upp sin förstfödda för en tum till?

Mer om Macbook Pro 16-tum


Publicerad: 2019-11-12
Kategori: Övrigt
Tagg: Apple

‹ bloggen

Hör av dig