Min kantarellsoppa har börjat göra sig ett namn i byn vi bor i sommartid. För att reda ut vem som är bäst hade vi en mindre tävling för några år sedan och jag vann med bred marginal (mot en svampkonsulent och en som är kock / krögare), så helt usel kan den inte vara 😅
Antal portioner: 4 port
Ingredienser
- 1 liter färska kantareller (eller 2 dl torkad svamp i värsta fall)
- 1 st gul lök
- 3 msk smör
- 2 msk vetemjöl (eller Filadelfia-ost för mer LCHF)
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 hönsbuljong
- 7 dl vatten
- 3 dl vispgrädde
- salt o svartpeppar, lite vitpeppar vid stekning av svamp
Piffa upp smaken med lite variation
Om du vill variera dig lite så kan du blanda i andra saker som har påverkan på smaken.
För mer tryck i smaken kan du pröva en av nedan förslag i taget:
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk blåmögelost
- 2 msk riktigt rökig whisky
- 1 dl öl, helst porter eller en syrlig IPA (byt ut 1 dl vatten mot öl, alltså)
Gör så här
Rensa och skär svampen i något mindre bitar än du fann dem i skogen. Spara undan hälften till efter mixning.
Skala och hacka löken. Stek lök och (hälften av) svampen i smör, krydda med vitpeppar, salt och svartpeppar. Rör i mjölet och häll på vinet. Mixa soppan. Stek resten av svampen och häll i.
Tillsätt vatten och buljong. Koka soppan på svag värme under lock cirka 10 minuter.
Hacka vitlöken och lägg i grytan sista minutrarna.
Blanda ner grädden och smaka av med salt och peppar.
Färdig!