Mobila tjänster baserade på geoposition

Exempel på SMS-tjänster för hjärt-lungräddning och för att få folk att lämna blod

På väg in till stan idag fick jag ett SMS där blodcentralen påtalade att de hade brist på just min blodgrupp. Nu var det ju en ren olyckshändelse att jag var nära Droppen i Nordstan och kunde lämna blod.

Några som däremot redan har geolokalisering är projektet SMSLivräddare som körs i Stockholm för närvarande. Under Vitalis-mässan fick jag ett exempelmeddelande (bild ovan) som poppade fram när jag var nära nog för att kunna rädda livet på en person i väntan på ambulans. Nu har jag ingen statistik på hur många hjärtlungräddare som finns i Sverige, men det finns ju gott om folk som gått sådan utbildning via sin arbetsgivare. Att frivilligt kunna anmäla sig för en period efter att man gått en sådan kurs vore kanon.

Andra exempel på sådana behov kan vara:

  • Sjönöd på sjö och hav.
  • Drunkningstillbud.
  • Larm med position där person tappat bort sig eller skadat sig i skogen.
  • Generell skada där man är i behov av skjuts till vårdmottagning. Kan exempelvis vara icke-akut skada man som besökare i en stad drar på sig i en skateboard-park.

Man skulle kunna ha en app för generella larm, där även en närstående kan larma åt en om de är med en och behöver hjälp. Vore kanske inte så dumt om man dessutom kunde välja att skicka med sitt mobilnummer till de 5-10 personer som är närmast så de kan ringa och höra sig för.

Kanske skulle anmäla mig till Health Hack Day 18-20 maj och koda lite :D