Kontrollrummet i Tjernobyls kärnkraftsverk

Styr du din dator eller styr den dig?

Ett mindre missöde som drabbade Microsoft-chefen Brad Smith fick mig att le lite skadeglad och återkomma till tanken om vad vi ska ha all denna teknik till. Det är ironiskt att den produkt som Smiths arbetsgivare jobbat med i årtionden misslyckas honom under en presentation när den väljer att starta om.

“Attendees also learned how seriously he takes the issue of computer security: 45 minutes into the event, his Windows system automatically rebooted for a lightning-quick software update.”
Microsoft President Brad Smith talks data, Covid-19, and a potential “digital 9/11” (MIT News, maj 2020)

I just detta fallet gick det tydligen snabbt att starta om. Datorsäkerhet handlar inte bara om att undkomma hackare, också att datorn gör som den förväntas och inte hittar på egna grejer. Det går ett rykte om en dator i Sverige som startade om mitt under en operation. Ännu ett dåligt tillfälle.

Poängen med datorisering och digitalisering måste ändå vara att förstärka människors färdigheter och förbättra möjligheterna att nå våra mål. Inte bara att förändra hur vi försöker nå målen.

Jag vill gärna tro att vi som jobbar med teknik kan bättre än vad vi som kollektiv uppnått så här långt. Eller som Eric Topol konstaterar i sin bok Deep Medicine:

“The rise of machines has to be accompanied by heightened humaneness—with more time together, compassion, and tenderness. […] Let’s get started.”
Deep Medicine (Bokus)

Mer om digitalisering


Publicerad: 2020-06-15
Kategori: Digitalisering

‹ bloggen

Hör av dig