På de externa webbplatser där jag helt själv bestämmer vad som ska skrivas är det mycket svårare att uttrycka sig än exempelvis en nyhet på jobbets webbplats. Den enkla anledningen är att jag vill få med så många viktiga ord som möjligt för det som innehållet handlar om. På sätt och vis är det ju lite knäppt att vränga sitt språk för att locka in fler möjliga besökare via en sökmotor, men så fungerar ju nätet av idag.
Jag driver sedan 6 år tillbaka en webbplats med evenemangsinformation och där har jag märkt en ordentlig skillnad i hur olika formulerade nyheter drar besökare via sökmotorerna.
Det finns åtminstone två saker att tänka på när man skriver en rubrik/titel till en nyhet, nämligen att:
- Använda dom ord som söks efter på sökmotorn (annars spelar det hela mindre roll).
- Formulera sig så att besökaren väljer att klicka sig in till nyheten.
Ta scenariot att Elton John ska göra en Europa-turné och kommer besöka Nordens samtliga huvudstäder. Tidigare hade jag skrivit rubriken/sidans titel så här: “Elton John på Europaturné“. Det kanske inte är helt fel, men det begränsar något vad som är möjliga sökord. Numera skulle jag kanske skriva så här: “Elton John på turné - besöker Stockholm, Köpenhamn och Oslo”.
Detta är så klart branschspecifikt, eller vad man ska kalla det, men för just sådan information har jag funnit mycket mer lycka i att få med exempelvis städerna och ändå hålla rubriken relativt kort. När jag kollar i statistiken över de som kommer in på webbplatsen via sökmotorer så söker dom antingen på något väldigt kort och allmänt, eller så söker dom väldigt specifikt.
Ett av många verktyg som är hjälpsamt är Google Trends där man kan jämföra två olika sökord mot varandra och se vilket som är vanligast. Dessutom kan det vara intressant att kolla om folk nu söker på ordet vinterkräksjukan mitt i sommaren.